21:56:56 15.12.2017
Stiri

ACORD // Ce BENEFICII vor avea cetățenii R. Moldova care vor PĂRĂSI Franța și vor reveni acasă

Moldovenii în lume 02.10.2017 15:20 Vizualizări2937 Autor: Ziarul National
ACORD // Ce BENEFICII vor avea cetățenii R. Moldova care vor PĂRĂSI Franța și vor reveni acasă
Poză simbol

Cetățenii Republicii Moldova care au locuit și au muncit în Franța vor avea mai multe beneficii dacă revin în R. Moldova, printre care ajutoare materiale și financiare pentru dezvoltarea unei afaceri, dar și încadrarea în câmpul muncii acasă.

Viceministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi, a semnat astăzi un acord de colaborare cu directorul Oficiului Francez pentru Imigrare și Reintegrare (OFII), Didier Leschi.

Astfel, potrivit acordului, cetățenii R. Moldova care vor reveni acasă de la muncă din Franța vor beneficia de ajutor pentru reintegrarea socială, care include suportul oferit beneficiarilor şi familiilor acestora pentru o perioadă de maximum 6 luni și finanțarea primelor cheltuieli în scopul reintegrării familiei, ajutor pentru reintegrarea în câmpul muncii, care prevede asigurarea unei părţi din salariul brut, în afara contribuțiilor angajatorului, care va fi determinată împreună cu angajatorul candidatului recrutat, în proporție de maximum 50%, pe parcursul primului an din contractul de muncă. Acest suportpersonalizat al salariatului va fi realizat de către prestatorul OFII.


De asemenea, acordul prevede ajutor de reintegrare prin inițierea unei afaceri, care include suport pentru realizarea unui studiu de fezabilitate a proiectului de inițiere a unei afaceri, finanţarea formării tehnice sau de calificare, conform necesităților beneficiarului, o alocaţie financiară pentru demararea şi punerea în aplicare a proiectului etc.

„Semnarea acestui Acord se încadrează direct în acțiunile dedicate cetățenilor reveniți de peste hotare, incluse în Programul de activitate al Guvernului. Acordul va stimula reîntoarcerea voluntară a cetățenilor noștri și va contribui la promovarea unor practici similare cu alte state”, a declarat viceministra Anastasia Oceretnîi.

Directorul Oficiului Francez pentru Imigrare și Reintegrare, Didier Leschi, a menționat, la rândul său, că acest acord are, pentru Franța, o dublă importanță - „în primul rând va susține cetățenii Republicii Moldova care prin activitatea lor au contribuit la bunăstarea țării noastre pe plan economic și social, iar pe de altă parte acesta va consolida relațiile moldo-franceze prin inițierea unor proiecte comune datorită experiența lor”.

R. Moldova mai are semnate acorduri similate cu Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Italia și Israel.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
15.12.2017 09:19 Nicolae Negru Din nou cu fața spre Vest, cu aceleaș...

11.12.2017 09:19 Nicolae Negru Alexandru Moșanu, un politician europ...

08.12.2017 09:19 Nicolae Negru Moscova se răzbună pe Plahotniuc?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
În ce situație credeți că ar avea mai mult de câștigat Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, la viitoarele alegeri parlamentare?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md